Μετά την εμμηνόπαυση, οι περισσότερες γυναίκες παρουσιάζουν μόνο μια απλή οστεοπενία. Δηλαδή μια φυσιολογική αραίωση των οστών. Ένα μικρό ποσοστό μόνο εξελίσσεται σε οστεοπόρωση. Πρόκειται για ασθένεια που παρουσιάζεται συνήθως πολύ μετά την εμμηνόπαυση (αφού έχει σταματήσει η περίοδος).
Τα καλά νέα είναι ότι προλαμβάνεται.
Η οστεοπόρωση είναι νόσος που κάνει τα κόκαλα εύθραυστα. Με την οστεοπόρωση δηλαδή, τα κόκαλα γίνονται τόσο εύθραυστα που με ένα απλό πέσιμο μπορεί να πάθει κανείς κάταγμα.
Στην οστεοπόρωση –και όχι στο πέσιμο – οφείλονται τα κατάγματα του γοφού. Άλλο σημείο που μπορεί να γίνει οστεοπορωτικό κάταγμα είναι η σπονδυλική στήλη. Το «καμπούριασμα» μερικών ανθρώπων οφείλεται σε οστεοπορωτικά κατάγματα των σπονδύλων της πλάτης ή της μέσης.
Σήμερα μπορούμε να υπολογίσουμε τον δικό σας κίνδυνος οστεοπόρωσης και τον δικό σας ο κίνδυνος καταγμάτων (σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης). Έτσι θα είναι δυνατό να προληφθούν τυχόν προβλήματα.
Συνήθως λαμβάνεται ένα πλήρες ιστορικό, διότι υπάρχουν παράγοντες που είναι προς όφελος της γυναίκας η άλλοι που επιβαρύνουν την πάθηση. Το ιστορικό είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι για να υπολογίσουμε τον κίνδυνο σας για κατάγματα.
Η άλλη εξέταση που μπορεί να γίνει για την οστεοπόρωση είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Αυτή μας δείχνει την κατάσταση στα οστά. Η εξέταση οστικής πυκνότητας μπορεί να δείξει εάν τα οστά είναι φυσιολογικά, εάν υπάρχει οστεοπενία η εάν έχει εγκατασταθεί οστεοπόρωση.
Όταν υπάρχουν όλα τα στοιχεία, μπορούμε να υπολογίσουμε τον δικό σας ατομικό κίνδυνο για οστεοπορωτικά κατάγματα. Το πόρισμα που θα πάρετε μπορείτε να το κρατήσετε για σύγκριση ή για να το συζητήσετε με τον ορθοπεδικό σας η τον ενδοκρινολόγο οστών.
Για περισσότερες πληροφορίες και εξέταση, κλείστε ένα ραντεβού στο 210-7256991.