Συχνές είναι οι περιπτώσεις που υπάρχει Στίγμα μεσογειακής αναιμίας στην εγκυμοσύνη. Κι αυτό διότι στην χώρα μας αρκετοί άνθρωποι – άνδρες και γυναίκες- είναι φορείς της β ετερόζυγης μεσογειακής αναιμίας. Συνήθως η κατάσταση διαγιγνώσκεται κατά την παιδική ηλικία από τον παιδίατρο. Το κύριο σύμπτωμα είναι μία μόνιμη αναιμία στην οποία οργανισμός σας έχει προσαρμοστεί πλήρως και ως εκ τούτου δεν σας ενοχλεί (ως αναιμία ορίζουμε την χαμηλή αιμοσφαιρίνη). Επομένως όταν το ζευγάρι έρχεται με θετικό τεστ εγκυμοσύνης ξέρουν από πριν εάν φέρουν το στίγμα της μεσογειακής.
Όπως σε όλες τις περιπτώσεις, καταρχήν, παίρνουμε ένα καλό ιστορικό. Είναι σημαντικό να ξέρουμε εάν το στίγμα το έχει μόνο ο ένας γονιός ή και οι δύο. Ή ακόμη εάν ό άλλος γονιός έχει κάποια άλλη αιμοσφαιρινοπάθεια (πχ. στίγμα δρεπανοκυτταρικής).
Οι εξετάσεις αίματος που κάνουμε στην μητέρα στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου περιλαμβάνουν σε κάθε περίπτωση : ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΔΡΕΠΑΝΩΣΕΩΣ. Αυτά είναι επαρκή για να βρούμε εάν η μητέρα φέρει το στίγμα μεσογειακής αναιμίας στην εγκυμοσύνη.
Εάν η μητέρα φέρει το στίγμα, τότε εξετάζεται και ο πατέρας, με τις ίδιες εξετάσεις.
Εάν η μητέρα δεν είναι φορέας του στίγματος και ο πατέρας είναι φορέας του στίγματος, στην χειρότερη περίπτωση το παιδί θα γεννηθεί με στίγμα. Θα είναι, δηλαδή, υγιές σαν τον πατέρα του. Θα έχει, δηλαδή, μόνο μία μόνιμη αναιμία, αλλά δεν θα υποφέρει ούτε θα χρειάζεται κάποια θεραπεία. (Το ίδιο ισχύει και εάν η μητέρα φέρει το στίγμα αλλά ό πατέρας όχι. Θα είναι- στην χειρότερη περίπτωση- αναιμικό όπως η μητέρα του, αλλά θα είναι καλά). Στις παραπάνω περιπτώσεις, οι πιθανότητες το παιδί να γεννηθεί με στίγμα είναι 50%. Υπάρχουν επίσης πιθανότητες 50% το παιδί να γεννηθεί χωρίς στίγμα-να μην έχει δηλαδή καθόλου αναιμία και να είναι απολύτως υγιές.
Για να γεννηθεί ένα παιδί με Μεσογειακή Αναιμία- και επομένως να νοσεί βαριά και να χρειάζεται θεραπείες (μεταγγίσεις και φάρμακα) σε όλη του την ζωή- πρέπει και οι δύο γονείς να είναι φορείς του στίγματος.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, που και οι 2 γονείς είναι φορείς, να ξέρετε ότι σήμερα υπάρχει τρόπος να σας εξασφαλίσουμε ένα γερό παιδί. Αυτό που προτείνουμε στα ζευγάρια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι:
- παίρνουμε ωάρια από την μητέρα και σπερματοζωάρια από τον άνδρα.
- τα βάζουμε να γονιμοποιηθούν και επομένως να δημιουργηθούν έμβρυα
- εξετάζουμε αυτά τα έμβρυα εάν έχουν ή δεν έχουν μεσογειακή αναιμία (παίρνοντας ένα από τα κύτταρα τους και κάνοντας γονιδιακό έλεγχο).
- εμφυτεύουμε στην μήτρα μόνο τα “γερά έμβρυα”.
Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται στα πλαίσια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό που μας εξασφαλίζει το υγιές μωρό λέγεται Προεμφυτευτικός Έλεγχος.
Στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι φορείς και είστε ήδη έγκυος, χρειάζεται να εξεταστεί και το έμβρυο. Συνήθως αυτό γίνεται με λήψη κυττάρων από τον πλακούντα (ο οποίος φέρει το ίδιο γονιδίωμα με το έμβρυο). Αυτή η λήψη ονομάζεται “λήψη τροφοβλάστης” και η όλη διαδικασία μοιάζει με την αμνιοπαρακέντηση.
Επομένως εάν έχετε Στίγμα Μεσογειακής Αναιμίας στην Εγκυμοσύνη η απλά έχετε στίγμα και θέλετε να προσπαθήσετε για ένα παιδί, μην φοβάστε. Τα πράγματα μπορούν να πάνε πολύ καλά. Λύσεις υπάρχουν. Κλείστε ένα ραντεβού στο 210 7256991 κι ελάτε να τα πούμε από κοντά.
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.