Χειρουργικές Επεμβάσεις

Υστερεκτομή

  • Υστερεκτομή

Υστερεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας. Πρόκειται για την κλασσική γυναικολογική επέμβαση. Υπάρχουν συνεχείς βελτιώσεις των τεχνικών. Έτσι η σημερινή υστερεκτομή πάει πολύ καλά, έχει σημαντικά λιγότερες επιπλοκές και είναι ασφαλής.

Οι ασθενείς μένουν πολύ ικανοποιημένες από την επέμβασή τους.

Υπάρχουν 3 είδη υστερεκτομής :

  • η Ολική  Υστερεκτομή, στην οποία αφαιρείται όλη η μήτρα
  • η Υφολική Υστερεκτομή στην οποία αφαιρείται μόνο το σώμα της μήτρας και παραμένει ο τράχηλος.
  • η Ριζική Υστερεκτομή, στην οποία αφαιρείται όλη η μήτρα και τα παραμήτρια.

Συγχρόνως με την αφαίρεση της μήτρας μπορούμε να αφαιρέσουμε και τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες, οπότε πρόκειται για Υστερεκτομή και Αμφοτερόπλευρη Σαλπιγγο-ωοθηκεκτομή.

Υπάρχουν υπέρ και κατά για κάθε είδους υστερεκτομή. Το τι είδους επέμβαση θα κάνουμε, το αποφασίζουμε μαζί ανάλογα με την περίπτωσή σας και τις προτιμήσεις σας.

Η αφαίρεση της μήτρας γίνεται όταν υπάρχουν οι παρακάτω νόσοι:

Το χειρουργείο μπορεί να γίνει υπό γενική αναισθησία ή υπό επισκληρίδιο (ή ενδοραχιαία) αναισθησία. Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, η ανάρρωση είναι πολύ καλή. Ο ορός και ο καθετήρας συνήθως βγαίνουν λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Τρώτε την ίδια ημέρα, όποτε σας έλθει όρεξη, ότι πιο νόστιμο έχει το μενού. Συνέρχεστε αμέσως και γυρίζετε σπίτι την επόμενη ή  -σπανίως- την μεθεπόμενη ημέρα. Λίγες ημέρες μετά μπορείτε να γυρίσετε στην εργασία σας.

Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζεται να βγουν.

Παρόλο που πρόκειται για μεγάλη επέμβαση – και πολλές ασθενείς στενοχωρούνται όταν πρέπει να υποβληθούν σε αυτή- υπάρχουν και πολλά θετικά:

  • Καταρχήν η ασθενής θεραπεύεται και μάλιστα οριστικά.
  • Η ασθενής παύει να έχει περίοδο, οπότε δεν θα έχει πόνους περιόδου και δεν θα χρειάζεται σερβιέτες, ταμπόν κλπ. κάθε μήνα.
  • Η αιμοσφαιρίνη και ο αιματοκρίτης βελτιώνονται θεαματικά.
  • Δεν υπάρχει πια φόβος για εγκυμοσύνη (δηλαδή δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε αντισύλληψη).
  • Για το υπόλοιπο της ζωής της, η ασθενής μπορεί να έχει σεξουαλικές επαφές όποτε θέλει, όλες τις ημέρες του μήνα, καθ΄όλη την διάρκεια του χρόνου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι, η ποιότητα ζωής της γυναίκας βελτιώνεται μετά την υστερεκτομή. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υστερεκτομή, με τις σύγχρονες τεχνικές,  κλείστε ένα ραντεβού στο 210-7256991 κι ελάτε να τα πούμε από κοντά.