Προβλήματα Υγείας στην Εγκυμοσύνη

Θυρεοειδής και Εγκυμοσύνη

  • Θυρεοειδής και Εγκυμοσύνη

Θυρεοειδής και Εγκυμοσύνη είναι σχετικά συχνός συνδυασμός. Να ξέρετε ότι με λίγη παραπάνω φροντίδα και σωστή ενημέρωση, συνήθως πάνε όλα καλά. Εάν πάσχετε από θυρεοειδοπάθεια, πρέπει να φροντίσετε να είστε ευθυρεοειδική  όταν μείνετε έγκυος. Να έχετε δηλαδή την σωστή ποσότητα θυροξίνης στο αίμα.

Οι ασθένειες του θυρεοειδούς, όταν γίνεται σωστή παρακολούθηση και αποφεύγονται οι επιπλοκές, δεν προκαλούν αποβολή, ούτε πρόωρο τοκετό. Θα χρειαστείτε συχνές επισκέψεις στον/στην ενδοκρινολόγο και τακτικές εξετάσεις αίματος ώστε να σας αναπροσαρμόζουμε την δόση των φαρμάκων.

Εάν έχετε Υποθυρεοειδισμό (Hashimoto): Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παίρνετε επαρκή θυροξίνη (Τ4) στο πρώτο τρίμηνο. Αυτό διότι στο πρώτο τρίμηνο το έμβρυο στηρίζεται αποκλειστικά στην θυροξίνη της μητέρας για την ανάπτυξη του. Συνήθως χρειάζεται αύξηση της δόσης σας. Αργότερα, μπορεί να χρειαστείτε και άλλες αυξήσεις της θυροξίνης. Η θυροξίνη βοηθά την καλή ανάπτυξη  του εγκεφάλου και της διανοητικής λειτουργίας του μωρού.

Εάν έχετε Υπερθυρεοειδισμό (Grave’s): Πρέπει να παίρνετε τα φάρμακά σας ώστε τα επίπεδα θυροξίνης στο αίμα να είναι φυσιολογικά. Πιθανόν να χρειαστούμε κάποιους παραπάνω υπερήχους για το μωρό. Και σίγουρα, όταν γεννηθεί το μωρό θα χρειαστεί έλεγχο του θυρεοειδούς του.

Εάν έχετε κάνει χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς, απλά θα χρειάζεται να σιγουρευόμαστε ότι παίρνετε επαρκή δόση θυροξίνης σε κάθε τρίμηνο.

Η θεραπεία με Ραδιενεργό Ιώδιο απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο να την χρειαστείτε. Εάν έχετε κάνει θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο στο παρελθόν, αυτή δεν επηρεάζει ούτε το έμβρυο ούτε την έκβαση της εγκυμοσύνης. Και φυσικά τίποτε δεν σας εμποδίζει να μείνετε έγκυος.

Να ξέρετε ότι, με την σωστή παρακολούθηση, οι ασθένειες του θυρεοειδούς δεν επηρεάζουν τον τοκετό και θα μπορείτε άνετα να γεννήσετε με φυσιολογικό τοκετό.

Μετά τον τοκετό μπορεί να παρουσιάσετε αύξηση των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων ή Θυρεοειδίτιδα της Λοχείας. Αυτή μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα και είναι συνήθως παροδική. Η θυρεοειδίτιδα της λοχείας στην αρχή εκδηλώνεται ως υπερθυρεοειδισμός και μετά από 3-6 μήνες εξελίσσεται σε υποθυρεοειδισμό. Η τακτική παρακολούθηση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας.

Τέλος να ξέρετε ότι όλα τα νεογνά (είτε έχει η μητέρα θυρεοειδοπάθεια είτε είναι υγιής) μόλις γεννηθούν, εξετάζονται πάντα για υποθυρεοειδισμό.

Επομένως, θυρεοειδής και εγκυμοσύνη δεν είναι ένας απειλητικός συνδυασμός. Εάν όμως παρουσιάζετε προβλήματα με τον θυρεοειδή και προσπαθείτε για ένα παιδί ή εάν είστε έγκυος και χρειάζεστε περαιτέρω πληροφορίες, κλείστε ένα ραντεβού στο 210-7256991 κι ελάτε να τα πούμε.