Τοκετός

Τεχνητοί Πόνοι

  • Τεχνητοί Πόνοι

Οι τεχνητοί πόνοι είναι οι πόνοι τοκετού τους οποίους προκαλούμε εμείς ώστε να προχωρήσει η διαστολή του τραχήλου. Τους  τεχνητούς πόνους τους προκαλούμε με ένα φάρμακο που βάζουμε στο ορό, την ωκυτοκίνη.

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που εκλύεται φυσιολογικά από τον εγκέφαλο της εγκύου κατά την διάρκεια του τοκετού. Για να προχωρήσει ο τοκετός πρέπει να έχετε γύρω στις 4-5 συστολές το 10λεπτο. Καμιά φορά όμως, οι συστολές δεν είναι τόσο συχνές. Σε αυτές τις περιπτώσεις βάζουμε ωκυτοκίνη στον ορό για να έχετε συχνότερες συστολές («τεχνητούς πόνους»).

Δηλαδή τους τεχνητούς πόνους τους χρησιμοποιούμε για να προχωρήσει ο τοκετός.

Τους χρησιμοποιούμε επίσης και για Πρόκληση Τοκετού (όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε τον τοκετό από την αρχή).

Αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι θα πονάτε. Εάν έχετε επισκληρίδιο αναισθησία, θα κάνετε συστολές αλλά δεν θα πονάτε.

Να ξέρετε ότι, όταν βάζουμε ωκυτοκίνη παρακολουθούμε συνέχεια το μωρό και τις συστολές της μήτρας με το καρδιοτοκογράφημα για να σιγουρευόμαστε ότι είναι όλα καλά!

Ακόμη, ωκυτοκίνη μπορούμε να βάλουμε σε οποιοδήποτε στάδιο του τοκετού. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε τοκετό διδύμων.

Οι τεχνητοί πόνοι βοηθούν ώστε ο τοκετός να προχωρά – και να ολοκληρώνεται επιτυχώς -με την λιγότερο δυνατή ταλαιπωρία τόσο για την μητέρα όσο και για το παιδί.

Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα, καθώς και λεπτομέρειες ανάλογα με την δική σας εγκυμοσύνη και το δικό σας τοκετό, τα λέμε στην προετοιμασία για τον τοκετό. Επίσης θα σας τα εξηγώ, εάν χρειαστεί, κατά την διάρκεια του τοκετού σας.

Εάν έχετε ερωτήσεις ή θέλετε εξειδικευμένες πληροφορίες, κλείστε ένα ραντεβού στο 210-7256991, κι ελάτε να τα πούμε.