Τοκετός

Τεχνητοί Πόνοι

  • Τεχνητοί Πόνοι

Οι τεχνητοί πόνοι είναι οι πόνοι τοκετού (ωδίνες) τους οποίους προκαλούμε εμείς ώστε να προχωρήσει είτε η διαστολή του τραχήλου και η κάθοδος της κεφαλής του εμβρύου. Τους τεχνητούς πόνους τους προκαλούμε με ένα φάρμακο που βάζουμε στο ορό, την ωκυτοκίνη.

Τους τεχνητούς πόνους τους χρησιμοποιούμε σε 2 περιπτώσεις:

  • Είτε για να αρχίσει ο τοκετός (σε περίπτωση που κάνουμε πρόκληση τοκετού)
  • Είτε για να προχωρήσει ο τοκετός (να γίνουν πιο συχνές οι ωδίνες/συστολές).

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που εκλύεται φυσιολογικά από τον εγκέφαλο της εγκύου κατά την διάρκεια του τοκετού. Για να εξελίσσεται ομαλά ο τοκετός πρέπει να έχετε γύρω στις 4-5 συστολές (ωδίνες/ συστολές) το 10λεπτο. Καμιά φορά όμως, οι συστολές δεν είναι τόσο συχνές. Σε αυτές τις περιπτώσεις βάζουμε ωκυτοκίνη στον ορό για να έχετε συχνότερες συστολές («τεχνητούς πόνους»).

Οι τεχνητοί «πόνοι» δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι θα πονάτε. Εάν έχετε επισκληρίδιο αναισθησία, θα κάνετε ωδίνες/συστολές αλλά δεν θα νιώθετε τον πόνο.

Να ξέρετε ότι, όταν βάζουμε ωκυτοκίνη παρακολουθούμε συνέχεια το μωρό και τις συστολές της μήτρας με το καρδιοτοκογράφημα για να σιγουρευόμαστε ότι είναι όλα καλά!

Ακόμη, ωκυτοκίνη μπορούμε να βάλουμε σε οποιοδήποτε στάδιο του τοκετού. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε τοκετό διδύμων.

Οι τεχνητοί πόνοι βοηθούν ώστε ο τοκετός να εξελίσσεται ομαλά. Δηλαδή να προχωρά η διαστολή του τραχήλου, να κατεβαίνει το κεφάλι του μωρού και να ολοκληρώνεται επιτυχώς ο τοκετός. Έτσι η ασθενής δεν αφήνεται να έχει για ώρες πόνους – αραιά και πού – χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ουσιαστικά οι τεχνητοί πόνοι είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούμε – όπου χρειάζεται –  για να έχουμε με την λιγότερο δυνατή ταλαιπωρία τόσο για την μητέρα όσο και για το παιδί.

Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα, καθώς και λεπτομέρειες ανάλογα με την δική σας εγκυμοσύνη και το δικό σας τοκετό, τα λέμε στην προετοιμασία για τον τοκετό. Επίσης θα σας τα εξηγώ, εάν χρειαστεί, κατά την διάρκεια του τοκετού σας.

Εάν έχετε ερωτήσεις ή θέλετε εξειδικευμένες πληροφορίες, κλείστε ένα ραντεβού στο 210-7256991, κι ελάτε να τα πούμε.