Προγεννητικός Έλεγχος

Τελευταίες Εξελίξεις για το Σύνδρομο Down

  • Συνδρομο Down

Υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στο ζήτημα της εξέτασης για το Σύνδρομο Down.

Τι είναι το Τεστ του Εμβρυικού DNA στο αίμα της μητέρας? Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι στο αίμα της εγκύου υπάρχει ελεύθερο DNA από το έμβρυο. Τελευταία, έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι που μας επιτρέπουν να αναλύσουμε αυτό το DNA  και να βρούμε με ακρίβεια τον κίνδυνο το μωρό να πάσχει από Σύνδρομο Down η από κάποια άλλα σύνδρομα όπως πχ Σύνδρομο Edward’s η Patau.

Ποια είναι τα θετικά αυτής της μεθόδου? Το καλό με αυτή τη μέθοδο είναι ότι δεν είναι επεμβατική. Δεν έχει δηλαδή κανένα κίνδυνο για το μωρό. (Σε αντίθεση με την παλιά αμνιοπαρακεντηση/τροφοβλάστη που ενείχαν κίνδυνο αποβολής, συχνά ενός υγιούς μωρού).

Πόσο αξιόπιστη είναι η ανάλυση του εμβρυικού DNA ? Η μέθοδος αυτή βρίσκει το 99% των περιπτώσεων Down, Edwards, Patau καθώς και κάποιων άλλων χρωμοσωμικών ανωμαλιών.  Η περίπτωση το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό και αυτό να είναι λάθος (τα ψευδώς αρνητικά δηλαδή) είναι λιγότερο από 0,1 %.

Τι γίνεται εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό? Εάν το τεστ του εμβρυικού DNA βγει θετικό, το αποτέλεσμα πρέπει να επιβεβαιωθεί με αμνιοκέντηση ή τροφοβλάστη.

Πότε γίνεται αυτό το τεστ? Το τεστ μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ημέρα μετά τις 10 εβδομάδες κυήσεως. Αυτό που γίνεται, είναι ότι δίνετε αίμα σε εξειδικευμένα εργαστήρια στην Αθήνα και το αίμα σας στέλνεται στην Αμερική. Το αποτέλεσμα είναι έτοιμο σε 2 εβδομάδες περίπου.

Μπορεί να γίνει και για δίδυμα? Ναι, μπορεί να γίνει και σε δίδυμα. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, όμως, δεν θα μπορούμε να ξέρουμε ποιο μωρό από τα δύο είναι το πάσχον.

Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για αυτές τις τελευταίες εξελίξεις για το Συνδρομο Down ή εάν αναρωτιέστε εάν η μέθοδος αυτή είναι κατάλληλη για εσάς, κλείστε ένα ραντεβού στο 210-7256991 κι ελάτε να τα πούμε από κοντά.