Τοκετός

Συμπτώματα Τοκετού

  • Συμπτώματα Τοκετού

Πολλές ασθενείς με ρωτούν για τα συμπτώματα τοκετού. Καταρχήν θα ήθελα να σας πω ότι αποκλείεται να μπαίνετε σε τοκετό και να μην το έχετε καταλάβει. Οι πόνοι θα είναι τόσο δυνατοί που θα σας έχουν αναγκάσει να μου τηλεφωνήσετε πολύ νωρίς.

Γενικά μιλώντας όμως, υπάρχουν κάποια σημάδια που μας δείχνουν ότι ο τοκετός πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα. Αυτά είναι:

  • Βλεννώδεις, παχύρρευστες, εκκρίσεις, συχνά καφέ ή αιματηρές. Αυτές δείχνουν ότι αλλάζει ο τράχηλος και αποβάλλει την τραχηλική βλέννα.
  • Καμία φορά μπορεί να έχετε μόνο αίμα. Αυτό θα είναι λίγο και θα σταματήσει αμέσως.
  • Πόνοι σαν πόνοι περιόδου ή πόνοι στην μέση. Συνήθως οι πόνοι είναι ακανόνιστοι, όχι συχνοί και θα είναι καλά ανεκτοί.
  • Έντονο βάρος χαμηλά στην κοιλιά. Το κεφάλι του μωρού θα έχει κατέβει χαμηλά και θα πιέζει.
  • Έντονη συχνοουρία και αίσθηση ότι το έντερό σας είναι συνέχεια γεμάτο.
  • Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί και να «σπάσουν τα νερά». Αυτά θα είναι σαν νερό και θα ποτίσουν τα ρούχα σας. Δεν θα μοιάζουν με ούρα και δεν θα μπορείτε να τα συγκρατήσετε. Καμία φορά αυτό συμβαίνει πριν μπείτε σε τοκετό.  Μην ανησυχήσετε. Συνήθως έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας μέχρι να γεννήσετε.

Αυτό που εγώ συμβουλεύω τις ασθενείς μου είναι να μου τηλεφωνήσετε για οτιδήποτε παρατηρήσετε ή οτιδήποτε αλλάξει. Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Κυρίως να μην πανικοβληθείτε και να μην βιαστείτε.

Δεν γεννάει κανείς εύκολα και απλά. Ο τοκετός δεν διεκπεραιώνεται γρήγορα. Παίρνει χρόνο. Χρειάζονται πολλές ώρες «πόνων» στο σπίτι για να μπείτε σε τοκετό. Και πολλές ώρες συστολών στο Μαιευτήριο για να περάσετε όλα τα στάδια του τοκετού και να γεννήσετε.

Γι΄αυτό θέλω να είμαστε σε επικοινωνία από τα πρώτα συμπτώματα τοκετού που θα δείτε.  Και να ξέρετε ότι όπως και να αρχίσει ο τοκετός μας θα είμαι εκεί για εσάς! Η φιλοσοφία μου στηρίζεται στην συνεχή, ασφαλή φροντίδα σας.

Για εξειδικευμένες πληροφορίες, κλείστε ένα ραντεβού στο 210 – 7256991.