Τοκετός

Στάδια του Τοκετού

  • Στάδια του Τοκετού

Ο φυσιολογικός τοκετός θέλει φροντίδα, χρόνο και γνώση. Είναι λοιπόν, σημαντικό να γνωρίζετε τα στάδια του τοκετού.Έτσι θα καταλαβαίνετε καλύτερα την εξέλιξη του τοκετού σας και θα συμμετέχετε συνειδητά στην διαδικασία.

Ο φυσιολογικός τοκετός χωρίζεται σε 3 Στάδια:

1ο Στάδιο: Από την αρχή που θα σας πιάσουν οι πόνοι μέχρι η διαστολή του τραχήλου να φτάσει τα 10 εκατοστά (αυτό το λέμε «τελεία διαστολή»).

Το στάδιο αυτό είναι και το πιο μεγάλο σε διάρκεια. Μπορεί άνετα να κρατήσει 8-10 ώρες, ιδιαίτερα στον πρώτο τοκετό. (Σε δεύτερο ή τρίτο τοκετό τα πράγματα εξελίσσονται πιο γρήγορα.)

Σε αυτό το στάδιο, η μητέρα δε χρειάζεται να κάνει και πολλά πράγματα. Είμαστε στην αίθουσα τοκετών, παρακολουθούμε συνέχεια το μωρό και τη μητέρα και περιμένουμε να εξελιχθεί η διαστολή.

2ο Στάδιο: Από την τελεία διαστολή του τραχήλου μέχρι την γέννηση του μωρού.

Στο στάδιο αυτό περιμένουμε να κατέβει το κεφάλι χαμηλά στην πύελο. Και μετά εξωθούμε (σπρώχνετε) το έμβρυο. Σε αυτή τη φάση – της εξώθησης- χρειάζεται ενεργός προσπάθεια από μέρους της μητέρας για να γεννηθεί το μωρό. Το στάδιο αυτό συνολικά διαρκεί το πολύ 2-3 ώρες. Η φάση της εξώθησης όμως διαρκεί πολύ λιγότερο και συνήθως δεν αφήνω την ασθενή μου να κουραστεί.

3ο Στάδιο: Από την γέννηση του μωρού μέχρι την έξοδο του πλακούντα. Το στάδιο αυτό διαρκεί το πολύ μισή με μία ώρα. Συνήθως χορηγείται ένα φάρμακο στον ορό για να συσπαστεί η μήτρα και να αποβάλλει τον πλακούντα. Αυτό το στάδιο δεν έχει ωδίνες και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια από μέρους της μητέρας.

Βασική αρχή του τοκετού είναι να μην υποφέρετε. Να έχετε, δηλαδή, καλή αναλγησία (επισκληρίδιο αναισθησία). Όποτε το ζητήσετε. Μπορούμε να τοποθετήσουμε την επισκληρίδιο σε όλα τα στάδια του τοκετού.

Επίσης σε όλη την διάρκεια του τοκετού, παρακολουθούμε το μωρό για να σιγουρευόμαστε ότι είναι καλά και ότι αντέχει τις ωδίνες (συστολές) της μήτρας. Αυτό γίνεται με το καρδιοτοκογράφημα.

Με αυτόν τον τρόπο -και με σεβασμό στην φύση- έχουμε ένα γερό μωρό, μια γερή μητέρα και μεγάλη ευτυχία και χαρά!

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια κλείστε ένα ραντεβού στο 210-72565991.