Γυναικολογία

Πρόπτωση Μήτρας

  • Πρόπτωση Μήτρας

Η Πρόπτωση Μήτρας δεν είναι πολύ συχνή. Υπάρχουν όμως ασθενείς που υποφέρουν από αυτή και αναζητούν πληροφορίες. Τα καλά νέα είναι ότι η πρόπτωση μήτρας δεν απειλεί την ζωή μας. Επηρεάζει όμως την ποιότητα ζωής.

Όταν χαλαρώνουν οι σύνδεσμοι που κρατούν την μήτρα στην θέση της, αυτή «πέφτει» ή προπίπτει χαμηλά στον κόλπο. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, η μήτρα, μπορεί να βγαίνει και έξω από τα γεννητικά όργανα.

Συχνά με την πρόπτωση μήτρας μπορεί να συνυπάρχουν:

  • Κυστεοκήλη: πρόπτωση της ουροδόχου κύστεως.
  • Ορθοκήλη: πρόπτωση του ορθού
  • Εντεροκήλη: πρόπτωση του εντέρου

Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε γενικά για πρόπτωση των γεννητικών οργάνων.

Καμία φορά μπορεί να συνυπάρχει και ακράτεια ούρων.

Η πρόπτωση συμβαίνει συνήθως μετά την εμμηνόπαυση όταν οι ιστοί έχουν γίνει αδύναμοι και ατροφικοί από την έλλειψη οιστρογόνων.

Ακόμη συμβαίνει σε γυναίκες που έχουν γεννήσει με φυσιολογικούς τοκετούς. Με την διέλευση του εμβρύου «τραβιούνται», «ανοίγουν» και τραυματίζονται όλοι σύνδεσμοι και οι τένοντες της πυέλου. Οι σύνδεσμοι αυτοί, σε μερικές γυναίκες, δεν επανέρχονται στη φυσιολογική τους θέση και λειτουργία, μετά τον τοκετό.

Επίσης οι σύνδεσμοι των γεννητικών οργάνων, επιβαρύνονται και από την σταδιακή αύξηση βάρους που παρουσιάζουν πολλές γυναίκες με το πέρασμα του χρόνου.

Άλλος επιβαρυντικός παράγοντας που συμβάλλει στην πρόπτωση είναι ο χρόνιος βήχας όπως πχ. σε καπνίστριες ή ασθενείς που υποφέρουν από άσθμα η βρογχίτιδες.

Τέλος, όπως όλα στον οργανισμό μας, κύριος προδιαθεσικός παράγοντας για την πρόπτωση μήτρας, είναι η κληρονομικότητα. Αυτό που είναι κληρονομικό είναι το «αδύναμο» κολλαγόνο. Το κολλαγόνο είναι το κύριο συστατικό των συνδέσμων και τενόντων μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό στοιχείο να ξέρετε εάν η μητέρα σας είχε πρόπτωση των γεννητικών οργάνων.

Το κύριο σύμπτωμα της πρόπτωσης μήτρας είναι ότι νιώθετε «κάτι» να βγαίνει από τα γεννητικά σας όργανα. Η αίσθηση αυτή είναι πιο έντονη όταν σηκώνετε βάρος ή βήχετε. Μπορεί ακόμη να συνοδεύεται από πόνο στη μέση.

Η διάγνωση είναι κλινική. Γίνεται δηλαδή με την γυναικολογική εξέταση.

Να ξέρετε ότι η θεραπεία είναι χειρουργική. Το είδος και το εύρος της επέμβασης που προτείνουμε εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος και τα χαρακτηριστικά της κάθε γυναίκας ξεχωριστά. Το αποτέλεσμα είναι  συνήθως πολύ καλό και οι περισσότερες ασθενείς πάνε πολύ καλά.

Γι’ αυτό εάν έχετε – ή νομίζετε ότι έχετε – πρόπτωση μήτρας, κλείστε ένα ραντεβού στο 210-7256991 κι ελάτε να τα πούμε από κοντά!