Εγκυμοσύνη

Πότε αρχίζω να νιώθω το μωρό μου

  • Πότε αρχίζω να νιώθω το μωρό μου

Το «πότε αρχίζω να νιώθω το μωρό μου» είναι συχνή ερώτηση των ασθενών μου.

Το μωρό, φίλες μου, αρχίζει να κλωτσάει από πολύ νωρίς. Εσείς όμως αρχίζετε να νιώθετε τις κινήσεις του ( ή «σκιρτήματα» όπως λέγονται) γύρω στις 24 εβδομάδες.  Στην  2η ή 3η εγκυμοσύνη το νιώθετε λίγο νωρίτερα. Η αίσθηση θα σας κάνει ευτυχισμένες! Λίγο αργότερα θα το καταλαβαίνει και ο σύντροφος σας όταν βάζει τα χέρια του στην κοιλιά σας.

Στην αρχή μπορεί να νιώθετε κάτι σαν «φτερούγισμα». Ή μπορεί επίσης να νομίζετε ότι είναι το έντερο. Όσο περνάνε οι ημέρες θα καταλάβετε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για κινήσεις του μωρού.

Οι «κλωτσιές» του μωρού είναι δείγμα ότι έχει καλή υγεία. Μας καθησυχάζουν και μας δίνουν πολύ μεγάλη χαρά! Προς το τέλος της εγκυμοσύνης μπορεί και να πονάτε λίγο.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός εμβρυικών κινήσεων που θεωρείται φυσιολογικός. Οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν το μωρό να κλωτσάει περισσότερο τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Οι εμβρυικές κινήσεις είναι περισσότερες μέχρι τις 32 εβδομάδες. Μετά είναι κάπως λιγότερες λόγω έλλειψης χώρου. Αυτό είναι φυσιολογικό!

Γενικά τα μωρά κάνουν κύκλους «ύπνου» και «ξύπνιου» που διαρκούν κατά μέσο όρο 40 λεπτά. Στην διάρκεια του ύπνου το μωρό ξεκουράζεται και επομένως δεν κινείται. Διάρκεια ύπνου μέχρι 90 λεπτά θεωρείται φυσιολογική.

Κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί να μην νιώθετε το μωρό σας είτε διότι έχετε εστιάσει αλλού την προσοχή σας είτε διότι είστε απασχολημένη.

  • Τι να κάνετε εάν δεν έχετε νιώσει το μωρό για κάμποσο διάστημα: Πιείτε ή φάτε κάτι πολύ γλυκό και ξαπλώστε κάπου ήσυχα. Η ζάχαρη θα περάσει απευθείας τον πλακούντα και θα ξυπνήσει το μωρό. Σύντομα θα το νιώσετε να κλωτσάει. Είναι όπως οι αθλητές που πίνουν ενεργειακά ροφήματα πχ lucozade και παίρνουν δύναμη.

Τέλος, εάν ανησυχείτε διότι δεν νιώθετε το μωρό, θα ήθελα να το ξέρω. Μην διστάσετε να με πάρετε τηλέφωνο. Θα αισθανόμουν καλύτερα να σας έβλεπα. Θα νιώσουμε όλοι πιο χαρούμενοι όταν έχουμε ελέγξει το μωρό! Εάν λοιπόν νομίζετε ότι δεν νιώθετε το μωρό σας, κλείστε ένα ραντεβού στο 210-9256991 κι  ελάτε για έναν έλεγχο.