Πολυκυστικες Ωοθηκες

Πολυκυστικές Ωοθήκες

  • Πολυκυστικες Ωοθηκες

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένα κοινό εύρημα στο γυναικολογικό υπερηχογράφημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η γυναίκα έχει «Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών».

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών συνήθως παρουσιάζεται σε νεαρή ηλικία.

Συμπτώματα του Συνδρόμου είναι η ανωμαλίες κύκλου (κυρίως αραιομηνόρροια) , η ακμή, η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, η παχυσαρκία κ.α. Σε βαριές μορφές μπορεί να υπάρχει και δυσκολία στην σύλληψη.

Οι ασθενείς με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών συχνά έχουν δυσκολία στον χειρισμό της γλυκόζης και των υδατανθράκων. Μπορεί επίσης να υπάρχουν στην οικογένεια άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Συχνά υπάρχει στην ασθενή αυξημένος κίνδυνος Σακχαρώδους Διαβήτη.

Υπάρχουν ελαφριές μορφές του συνδρόμου και βαριές μορφές.

Για να βρούμε εάν έχετε Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών πρέπει να κάνουμε ορμονικές εξετάσεις και Διακολπικό Υπερηχογράφημα Μήτρας-Ωοθηκών. Άλλες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν είναι γενικές εξετάσεις αίματος, εξετάσεις για Σακχαρώδη Διαβήτη (Καμπύλη Σακχάρου κα) και εξετάσεις για Μεταβολικό Σύνδρομο.

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος.

Εάν το πρόβλημα είναι:

  • Διαταραχές Περιόδου: Καταρχήν πρέπει να ελέγξετε το βάρος σας. Αν είστε υπέρβαρη, η απώλεια βάρους θα αποκαταστήσει την ωορρηξία και τον κύκλο σας (θα σας ξαναέρθει δηλαδή η περίοδος). Φάρμακα διαφόρων κατηγοριών (πχ αντιδιαβητικά, αντισυλληπτικά κ.α.) μπορούν να βοηθήσουν.
  • Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα: συνήθως προτείνουμε αποτρίχωση με laser.
  • Υπογονιμότητα: συνήθως αντιμετωπίζεται με φάρμακα ή με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα, τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ υψηλά!

Οι πολυκυστικές ωοθήκες δεν πονούν ούτε αποτελούν αιτία πόνων περιόδου. Δεν έχουν δηλαδή καμία σχέση με την κύστη ωοθήκης (που είναι διαφορετική οντότητα). Επίσης δεν προκαλούν βαριά περίοδο.

 Εάν πιστεύετε ότι έχετε Πολυκυστικές Ωοθήκες η θέλετε να εξεταστείτε, κλείστε ένα ραντεβού να τα πούμε από κοντά. Και παρακαλώ να φέρετε μαζί σας όλες τις προηγούμενες εξετάσεις.