Γυναικολογία

Ουρολοίμωξη

  • Ουρολοιμωξη

Η ουρολοίμωξη είναι μια πολύ συχνή πάθηση στην γυναίκα. Συνήθως πρόκειται για κυστίτιδα, δηλαδή λοίμωξη της ουροδόχου κύστεως.

Η ουρολοίμωξη δεν κολλάει ούτε από τις τουαλέτες ούτε από την θάλασσα ούτε από την πισίνα. Επίσης, η ουρολοίμωξη δεν μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή.

Η συχνότερη αιτία είναι λοίμωξη με το κολοβακτηρίδιο (E. Coli) το οποίο βρίσκεται στο έντερο και μεταδίδεται στο ουροποιητικό σύστημα από το δέρμα του περινέου.

Συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι : πόνος στην ούρηση, συχνοουρία και τσούξιμο. Μερικές φορές, η ουρολοίμωξη παρουσιάζεται με αίμα στα ούρα.

Εάν έχετε κάτι από αυτά, χρειάζεστε εξετάσεις και θεραπεία. Τα συμπτώματα δεν θα περάσουν από μόνα τους, χρειάζεται αντιβίωση.

Εάν αψηφήσετε τις ενοχλήσεις, αυτές χειροτερεύουν μέσα σε λίγες ώρες. Ενδέχεται μάλιστα η λοίμωξη να φτάσει στους νεφρούς και να προκαλέσει πυελονεφρίτιδα.

Μερικές φορές όμως, οι ασθενείς δεν μπορούν να ξεχωρίσουν εάν ο πόνος είναι από τα ούρα ή τον κόλπο.

Τα καλά νέα είναι ότι εάν έλθετε αμέσως, η ουρολοίμωξη (που συνήθως είναι κυστίτιδα) θεραπεύεται σχετικά εύκολα (με το κατάλληλο αντιβιοτικό). Εάν όμως παραμελήσετε τα συμπτώματα και πάθετε πυελονεφρίτιδα, θα χρειαστείτε εισαγωγή σε κλινική για ενδοφλέβια αντιβίωση, παυσίπονα, ορούς κλπ.

Δυστυχώς υπάρχουν και περιπτώσεις όπου παθαίνει κανείς υποτροπιάζουσες ουρολοιμωξεις.  Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα.

Εάν λοιπόν έχετε συμπτώματα ουρολοίμωξης ή απλά ανησυχείτε, ελάτε να τα πούμε.