Εγκυμοσύνη

Ωορρηξία, τι είναι

  • shutterstock_225249484

Τι είναι ωορρηξία?

Είναι η απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη. Το ωάριο είναι το γυναικείο κύτταρο που γονιμοποιείται από το σπερματοζωάριο (που είναι το ανδρικό κύτταρο). Το γονιμοποιημένο ωάριο ονομάζεται έμβρυο.

Τι συμπτώματα έχει η ωορρηξία?

Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα. Μερικές φορές όμως μπορεί να νιώθετε πόνο χαμηλά στην κοιλιά – στην δεξιά ή αριστερή πλευρά. Συχνά υπάρχουν αυξημένες εκκρίσεις. Αυτές οι εκκρίσεις είναι παχύρευστες. Πρόκειται για την τραχηλική βλέννη η οποία διευκολύνει την είσοδο του σπέρματος στην μήτρα. Κάποιες σπάνιες φορές, μπορεί να δείτε και λίγες σταγόνες αίμα.

Πότε γίνεται η ωορρηξία?

Η ημέρα εξαρτάται από τη διάρκεια του κύκλου. Εάν έχετε έναν κύκλο 28 ημερών τότε η ημέρα της ωορρηξίας είναι η 14η  του κύκλου. Εάν όμως έχετε ένα κύκλο 30 ημερών η ημέρα ωορρηξίας είναι η 16η ημέρα.

Πως μπορώ να υπολογίσω την ωορρηξία?

Αυτό δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθούμε  με υπερηχογράφημα τις ωοθήκες κάθε 2 ημέρες για να βλέπουμε το ωοθυλάκιο να μεγαλώνει. Έτσι μπορούμε υπολογίσουμε πότε περίπου θα έχετε ωορρηξία. (Ωοθυλάκιο είναι η μικρή «κύστη» μέσα στην οποία αναπτύσσεται το ωάριο).

Τι γίνεται μετά την ωορρηξία?

Το ωάριο εισέρχεται στην σάλπιγγα όπου γίνεται η γονιμοποίηση από το σπερματοζωάριο. Η διάρκεια ζωής του ωαρίου είναι  μόνο 24 ώρες. Μετά δηλαδή από ένα εικοσιτετράωρο το ωάριο απορροφάται και δεν μπορεί πια να γονιμοποιηθεί.

Πότε είναι οι γόνιμες ημέρες?

Σε γενικές γραμμές οι γόνιμες ημέρες είναι μεταξύ της 11ης και 21ης ημέρας του κύκλου, αρχίζοντας να μετράμε από την 1η ημέρα της περιόδου.