Μαστός

Μαστογραφία

  • Μαστογραφία

Η Μαστογραφία είναι μια ακτινογραφία των μαστών. Είναι απαραίτητη εάν ψηλαφήσατε κάτι στον μαστό σας. Όμως κύριος σκοπός της μαστογραφίας είναι να ανακαλύψουμε τον καρκίνο του μαστού σε πολύ αρχικό στάδιο, πριν δηλαδή μεγαλώσει τόσο που να είναι ψηλαφητός με το χέρι. Γίνεται πάντα, από ακτινολόγο και η γνωμάτευση γίνεται επίσης αποκλειστικά από ακτινολόγο (κατά προτίμηση με ειδίκευση στην απεικόνιση μαστού).

Η λογική είναι ότι εάν προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο οδηγούμεθα σε πλήρη ίαση.

  • H συμβουλή που δίνουμε είναι: τακτική ψηλάφηση των μαστών καθώς και ετήσια μαστογραφία μετά τα σαράντα.

Πριν τα σαράντα, εάν χρειαστεί απεικόνιση, κάνουμε υπερηχογράφημα μαστών. Κι αυτό, διότι πριν τα σαράντα, οι μαστοί είναι πάρα πολύ πυκνοί (λόγω των ορμονών της περιόδου) και το υπερηχογράφημα δείχνει καλύτερα τον μαστικό αδένα.

Η ψηφιακή  μαστογραφία είναι προτιμότερη διότι έχει λιγότερη ακτινοβολία (και έχουμε και την δυνατότητα ψηφιακής ανάλυσης και καταχώρησης). Άλλωστε όλοι οι Μαστογράφοι  -του ιδιωτικού τομέα- είναι τώρα πια ψηφιακοί.

Οι συμβουλές αυτές βέβαια ισχύουν για υγιείς γυναίκες, που είναι χαμηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού (χωρίς οικογενειακό ιστορικό).

Τέλος η μαστογραφία δεν έχει 100% διαγνωστική ακρίβεια. Δεν είναι διαγνωστικό εργαλείο. Είναι εργαλείο screening. Δεν μας λέει δηλαδή ποιες βλάβες είναι καρκινικές και ποιες δεν είναι. Μας λέει απλώς ποιες βλάβες χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση με βιοψία. Τουλάχιστο ένα 50% αυτών των βλαβών -ίσως και παραπάνω- αποδεικνύεται – όταν εξεταστούν- ότι ήταν καλοήθεις. Επομένως, εάν σας έχουν βρει κάτι στην μαστογραφία να ξέρετε ότι -στατιστικά- είναι πολύ πιθανό να μην έχετε καρκίνο ούτε κάτι σοβαρό.

Ακόμη η μαστογραφία δεν μπορεί να διαγιγνώσει καλοήθεις βλάβες. Για παράδειγμα το  ινοαδένωμα και οι κύστεις μαστού δεν διαγιγνωσκονται με την μαστογραφία αλλά με το Υπερηχογράφημα Μαστού. Η μια εξέταση συμπληρώνει την άλλη.

Για περισσότερες πληροφορίες, ή εάν έχετε κάποιο εύρημα, κλείστε ένα ραντεβού στο 210 72356991 κι ελάτε να τα πούμε από κοντά.