Μαστός

Μαστίτιδα

  • Μαστίτιδα

Η Μαστίτιδα είναι φλεγμονή του μαστού. Οφείλεται σε μόλυνση με μικρόβια του δέρματος (όπως ο χρυσίζων σταφυλόκκος ή ο στρεπτόκοκκος) τα οποία εισχωρούν στον μαστικό αδένα από τους γαλακτοφόρους πόρους.

Πολλές ασθενείς που έχουν μαστίτιδα έρχονται πολύ τρομαγμένες διότι έχουν «κάτι στον μαστό» και μοιραία πάει ο νους τους στο κακό!

Το θετικό μήνυμα που θέλω να σας δώσω είναι: η μαστίτιδα δεν έχει καμιά σχέση με το καρκίνο του μαστού, είναι περαστική και  θεραπεύεται εύκολα και απλά.

Η μαστίτιδα είναι πιο συχνή στις θηλάζουσες γυναίκες. Μπορεί όμως να παρουσιαστεί και σε όλες τις ηλικίες (νεαρές κοπέλες ή μεγαλύτερες γυναίκες).

Συνήθως αφορά τον ένα μαστό μόνο.

Συμπτώματα της μαστίτιδας είναι:

  • Ερεθισμός και ερυθρότητα του μαστού
  • Πόνος στον μαστό
  • Αίσθηση καύσου στην περιοχή της φλεγμονής.
  • Πρήξιμο και σκληρία του μαστού και του δέρματος.

Εάν δεν πάρετε την κατάλληλη αγωγή-εγκαίρως-μπορεί να κάνετε και πυρετό ή πρήξιμο στους μασχαλιαίους λεμφαδένες.

Η διάγνωση της μαστίτιδας είναι κλινική, γίνεται δηλαδή με την κλινική εξέταση των μαστών. Η θεραπεία είναι εύκολη. Θα χρειαστείτε αντιβίωση ημέρες και αντιφλεγμονώδη για 5-7 ημέρες.

Συμβουλές για θηλάζουσες μητέρες: Σε εσάς η μαστίτιδα μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε γενικευμένη σήψη. Επομένως εάν έχετε πόνο και ερυθρότητα στο στήθος πρέπει να έλθετε αμέσως!

Την αντιβίωση μπορείτε -και πρέπει – να την πάρετε ακόμη και θηλάζοντας. Η αντιβίωση που θα σας δώσω δεν βλάπτει το μωρό. Θα την δίναμε και στο μωρό το ίδιο, εάν παρουσιαζόταν ανάγκη!

Και ΟΧΙ δεν θα χρειαστεί να διακόψουμε τον θηλασμό. Απλώς θα θηλάζετε πρώτα και μετά θα παίρνετε το χάπι της αντιβίωσης.

Εάν λοιπόν έχετε ενοχλήσεις στο στήθος, μην ανησυχήσετε. Κλείστε ένα ραντεβού στο 210-7256991 και ελάτε να σας δω.