Εγκυμοσύνη

Κυστη Ωοθηκης

  • Κυστη Ωοθηκης

Η Κυστη Ωοθηκης είναι πολύ συχνή. Παρουσιάζεται συχνά σε νέες γυναίκες που έχουν ενεργείς ωοθήκες με κανονικούς κύκλους. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για κύστεις που έρχονται και φεύγουν από μόνες τους χωρίς να δημιουργούν προβλήματα.

Μερικές ασθενείς όμως υποφέρουν. Μπορεί να παρουσιάζουν πόνους χαμηλά στην κοιλιά, ανωμαλία στον κύκλο ή αιμορραγία. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα ελάτε να σας δω. Θα πάρουμε ένα λεπτομερές ιστορικό και θα σας εξετάσω. Ένα Υπερηχογράφημα Διακολπικό Μήτρας-Ωοθηκών θα δείξει την κύστη. Το υπερηχογράφημα μπορεί να μετρήσει το μέγεθος της κύστης και να δώσει στοιχεία για το εάν είναι καλοήθης ή όχι.  Συχνά ζητάμε και άλλες εξετάσεις, πχ καρκινικούς δείκτες  κ.α.

Να ξέρετε ότι η κύστη ωοθήκης δεν έχει καμία σχέση με τις πολυκυστικές ωοθήκες, στις οποίες οι «κύστεις» είναι απλά ωοθυλάκια (που περιέχουν ωάρια).

Το τι χρειάζεται να γίνει εξαρτάται όχι μόνο από τον υπέρηχο, αλλά από όλα τα στοιχεία της ασθενούς. Το ιστορικό, τα συμπτώματα, η ηλικία της ασθενούς και η γυναικολογική εξέταση παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο.

Για παράδειγμα, διαφορετική είναι η αντιμετώπιση μιας μικρής απλής κύστης σε μια κοπέλα 26 ετών και διαφορετική ενός μεγάλου, σύνθετου κυστικού μορφώματος σε μια γυναίκα 56 ετών.

Σε γενικές γραμμές, οι μικρές, απλές, κύστεις ωοθηκών χρειάζονται απλά παρακολούθηση με τακτικά υπερηχογραφήματα μέχρι να εξαφανιστούν. Εάν δεν εξαφανιστούν, εάν μεγαλώσουν ή εάν είναι σύνθετες  ή συμπτωματικές, τις αφαιρούμε. Συνήθως προτείνουμε λαπαροσκόπηση. Εάν πρόκειται για μεγάλο, σύνθετο μόρφωμα μπορεί να προτείνουμε λαπαροτομία.

Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές η αφαίρεση είναι απλή. Οι ασθενείς νιώθουν πάρα πολύ καλά μετά την επέμβαση. Γυρίζουν σπίτι την ίδια ή το πολύ την επόμενη ημέρα. Δηλαδή, σε περίπτωση που χρειάζεστε χειρουργείο, να ξέρετε ότι  θα πάτε πολύ καλά!

Γι αυτό, εάν παρουσιάζετε πόνο ή ανωμαλία περιόδου και νομίζετε ότι έχετε Κυστη Ωοθηκης κλείστε ένα ραντεβού στο 210 7256991 κι ελάτε να τα πούμε.