Πολυκυστικες Ωοθηκες

Κύστη Ωοθήκης

  • Κύστη Ωοθήκης

Η κύστη ωοθήκης είναι πολύ συχνή. Παρουσιάζεται συχνά σε νέες γυναίκες που έχουν ενεργείς ωοθήκες με κανονικούς κύκλους. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για κύστεις που έρχονται και φεύγουν από μόνες τους χωρίς να δημιουργούν προβλήματα.

Άλλες φορές,  η ασθενής μπορεί να παρουσιάσει πόνο στην κοιλιά ή ανωμαλία περιόδου. Τα συμπτώματα είναι πολύ σημαντικά. Μας δίνουν πληροφορίες σημαντικές  για τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση.

Να ξέρετε ότι η κύστη ωοθήκης δεν έχει καμία σχέση με τις πολυκυστικές ωοθήκες, στις οποίες οι «κύστεις» είναι απλά ωοθυλάκια.

H κύστη ωοθήκης φαίνεται με το Διακολπικό Υπερηχογράφημα Μήτρας-Ωοθηκών.Το υπερηχογράφημα μπορεί να δώσει στοιχεία για το εάν η κύστη ωοθήκης είναι καλοήθης ή όχι.  Συχνά κάνουμε και άλλες εξετάσεις, πχ αίματος κ.α.

Το τι χρειάζεται να γίνει εξαρτάται όχι μόνο από τον υπέρηχο, αλλά από όλα τα στοιχεία της ασθενούς. Το ιστορικό και η γυναικολογική εξέταση παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο.

Για παράδειγμα, διαφορετική είναι η αντιμετώπιση μιας μικρής απλής κύστης σε μια κοπέλα 26 ετών και διαφορετική ενός μεγάλου, σύνθετου κυστικού μορφώματος σε μια γυναίκα 56 ετών.

Σε γενικές γραμμές, οι μικρές, απλές, κυστεις ωοθηκων χρειάζονται απλά παρακολούθηση με τακτικά υπερηχογραφήματα μέχρι να εξαφανιστούν.

Mερικές κυστεις ωοθήκης όμως χρειάζονται χειρουργική αφαίρεση. Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές η αφαίρεση είναι απλή. Οι ασθενείς νιώθουν πάρα πολύ καλά μετά την επέμβαση. Γυρίζουν σπίτι την ίδια ή το πολύ την επόμενη ημέρα. Δηλαδή, σε περίπτωση που χρειάζεστε χειρουργείο, να ξέρετε ότι  θα πάτε πολύ καλά!

Γι αυτό, εάν παρουσιάζετε πόνο ή ανωμαλία περιόδου, ελάτε να τα πούμε.