Εγκυμοσύνη

Κρύωμα στην Εγκυμοσύνη

  • Κρύωμα στην Εγκυμοσύνη

Το Κρύωμα στην Εγκυμοσύνη είναι συχνό τους χειμερινούς μήνες. Μπορεί να πρόκειται για απλό «κρυολόγημα» ή για κανονική «γρίπη». Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για ιώσεις που τις κολλάμε από σταγονίδια άλλων ασθενών.

Τα καλά νέα είναι ότι η γρίπη μπορεί να προληφθεί με το κάνοντας το εμβόλιο:

  • Το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές στην εγκυμοσύνη
  • Μπορείτε να το κάνετε σε οποιαδήποτε ηλικία κυήσεως και αν βρίσκεστε
  • Προστατεύει τόσο εσάς όσο και το έμβρυο.

Γενικά να ξέρετε ότι το κρύωμα στην εγκυμοσύνη, όπως και όλες οι ιώσεις, διαρκεί περισσότερο. Η έγκυος γυναίκα παρουσιάζει μια ελαφριά ανοσοκαταστολή σε σχέση με την μη έγκυο (ώστε να μην αποβάλλει το έμβρυο το οποίο είναι διαφορετικός οργανισμός). Λόγω αυτής της «φυσιολογικής ανοσοκαταστολής», η έγκυος είναι δυσκολότερο να δημιουργήσει αντισώματα στους ιούς του κρυολογήματος και της γρίπης.

Κλινικά, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ταλαιπωρείστε τα συμπτώματα της γρίπης για 2- 3 εβδομάδες. Τα συμπτώματα είναι γνωστά: καταρροή, πόνος στον λαιμό, δύσπνοια, βήχας, πυρετός.

Συνήθως συμβουλεύω τις ασθενείς μου να μου τηλεφωνήσουν εάν παρουσιάσουν κάτι από τα παραπάνω.

Οι συμβουλές που δίνω είναι οι ακόλουθες:

  • Μπορείτε άνετα να χρησιμοποιήσετε καραμέλες για το λαιμό με φυτικά συστατικά πχ, λεμόνι, μέλι, μέντα, ευκάλυπτο κλπ.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλασσικά ροφήματα όπως χαμομήλι, τίλιο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού κλπ.
  • Μπορείτε να κάνετε πλύσεις στην μύτη με φυσιολογικό όρο ή εάν σας βοηθά να χρησιμοποιήσετε vicks η κομπρέσες με οινόπνευμα.
  • Εάν χρησιμοποιείτε εισπνοές με σπρέι από την μύτη (πχ Ventolin, Becotide κλπ), να ξέρετε ότι μπορείτε άφοβα να συνεχίσετε να τα χρησιμοποιείτε στην εγκυμοσύνη.
  • Εάν ανεβάσετε πυρετό, θέλω να το ξέρω. Υπάρχουν αντιπυρετικά που επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη. Και πρέπει να τα πάρετε σχετικά νωρίς για να μην εκτεθεί το έμβρυο σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Φάρμακα όπως η ασπιρίνη, το brufen, nurofen κα απαγορεύονται. Γενικά αποφύγετε να πάρετε φάρμακα χωρίς να μιλήσουμε.

Τέλος, να ξέρετε ότι το κρύωμα στην εγκυμοσύνη (όπως και η γρίπη) συνήθως κάνει τον κύκλο του και περνάει χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στην μητέρα ή το έμβρυο.

Επειδή σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει βρογχοπνευμονία ή γενικευμένη λοίμωξη, εάν κάτι σας ενοχλεί κάπως παραπάνω, επικοινωνήστε μαζί μου.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία η εάν χρειάζεστε βοήθεια, κλείστε ένα ραντεβού στο 210-7256991 κι ελάτε να σας δω.