Γυναικολογία

Κονδυλώματα / hpv

  • Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι πολύ συχνά. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο Internet για τους ιούς των κονδυλωμάτων/hpv (human papilloma virus).  Πολλές από αυτές αφορούν σπανιότατες ή ακραίες περιπτώσεις ενώ κάποιες άλλες είναι λανθασμένες. Το βασικό  μήνυμα είναι να μην πανικοβληθείτε.

Περίπου το 80% όλου του πληθυσμού έχει μολυνθεί με τους ιούς των κονδυλωμάτων. Συνήθως η λοίμωξη μεταδίδεται, σε άνδρες και γυναίκες, με τις πρώτες σεξουαλικές επαφές. Είναι λοιπόν πολύ συχνή. Την κολλούν σχεδόν όλοι! Και ναι, είναι περαστική!

Εάν μια γυναίκα νομίζει ότι έχει μολυνθεί με τους ιούς των κονδυλωμάτων (hpv) καταρχήν χρειάζεται μια προσεκτική γυναικολογική εξέταση. Αυτή θα δείξει εάν υπάρχουν τα λεγόμενα «οξυτενή κονδυλώματα».  Αυτά αντιμετωπίζονται με 3  τρόπους:

  • Τοπική Αλοιφή
  • Κρυοθεραπεία (ψύξη με υγρό άζωτο)
  • Διαθερμία ή Laser Εξάχνωση (πρέπει να γίνονται πάντα υπό γενική αναισθησία)

Καλό είναι επίσης να λαμβάνεται ένα τεστ-παπ .

Εάν το τέστ παπ  είναι παθολογικό, συνήθως προτείνουμε να γίνει Κολποσκόπηση. Με την κολποσκόπηση εντοπίζονται βλάβες που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.

Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει τυποποίηση των ιών hpv. Η τυποποίηση είναι μια εξέταση μοριακής βιολογίας. Ανιχνεύει το DNA διαφόρων τύπων των ιών των κονδυλωματων/ hpv.

Όταν έχουμε όλα τα στοιχεία μπορούμε να κάνουμε μια εξατομικευμένη συζήτηση. Προτείνω να έχετε και ένα άλλο άτομο μαζί σας για να μην υπάρξουν κενά και αναπάντητες ερωτήσεις.

Κονδυλώματα & Εγκυμοσύνη

Καταρχήν τα κονδυλώματα δεν επηρεάζουν την γονιμότητα ή τον κύκλο σας.

Εάν έχετε κονδυλώματα και είστε έγκυος, μην φοβηθείτε! Δεν περνούν στο μωρό και δεν του προκαλούν προβλήματα, ούτε αποβολή, ούτε πρόωρο τοκετό.

Εάν όμως έχετε οξυτενή κονδυλώματα και είστε στον μήνα σας, συστήνουμε πάντα να γεννήσετε με καισαρική τομή για να μην κολλήσει το μωρό τους ιούς των κονδυλωμάτων.