Παρακολουθηση Εγκυμοσυνης

Καμπύλη Σακχάρου

  • Καμπύλη Σακχάρου

Η Καμπύλη Σακχάρου είναι μια από τις εξετάσεις που κάνουμε στην εγκυμοσύνη. Αποτελεί βασική εξέταση στην παρακολούθηση της εγκυμοσύνης. Συνήθως προτείνουμε να γίνεται στις 28 εβδομάδες κυήσεως. Εάν όμως έχετε προδιάθεση στο Σακχαρώδη Διαβήτη μπορούμε να την κάνουμε νωρίτερα.

Σκοπός της καμπύλης σακχάρου είναι να δούμε εάν, όταν τρώτε γλυκά και φαγητά, ανεβάζετε σάκχαρο σε παθολογικά επίπεδα.

Η διαδικασία είναι απλή:

  • Πάτε σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο λίγο πριν τις 8 η ώρα το πρωί, ενώ είστε νηστική από τα μεσάνυχτα.
  • Η παρασκευάστρια τοποθετεί ένα μικρο φλεβοκαθετήρα στο μπράτσο σας. Στην συνέχεια παίρνει, από αυτόν τον φλεβοκαθετήρα, ένα δείγμα αίματος για να μετρηθεί το σάκχαρο σας (ενώ είστε νηστική).
  • Μετά σας δίνουν να πιείτε ένα σιρόπι που περιέχει 75 γρ γλυκόζη (δηλαδή ατόφια ζάχαρη). Αυτό, επειδή είναι πολύ γλυκό, δεν είναι πολύ ευχάριστο και μπορεί να ανακατευτείτε λίγο. Θα κάνετε υπομονή και θα το πιείτε όλο!
  • Μια ώρα μετά, παίρνουν ένα ακόμη δείγμα αίματος από το το χέρι σας. Αυτό θα μας δώσει το σάκχαρο στα 60 λεπτά μετά την κατάποση γλυκόζης.
  • Μια ώρα αργότερα παίρνουν ένα τελευταίο δείγμα αίματος. Αυτό θα μας δώσει το σάκχαρο στα 120 λεπτά μετά την κατάποση της γλυκόζης.

Σε όλη την διαδικασία πρέπει να είστε καθισμένη στο μικροβιολογικό εργαστήριο. Δεν μπορείτε πχ. να βγείτε έξω να περπατήσετε. Γι αυτό, συμβουλεύω τις ασθενείς μου, να έχουν μαζί τους ένα περιοδικό ή βιβλίο. Η ακόμη καλύτερα να πάτε με μια φίλη ή την μητέρα σας για να περάσει πιο γρήγορα η ώρα.

Τα αποτελέσματα ουσιαστικά είναι 3 μετρήσεις σακχάρου. Βγαίνουν δε την ίδια ημέρα.

Είναι σημαντική εξέταση. Εάν η καμπύλη σακχάρου είναι παθολογική μπορούμε -με δίαιτα ή/και θεραπεία – να διορθώσουμε το σάκχαρό σας και να προλάβουμε πολλά προβλήματα σε εσάς και το μωρό.

Επίσης να ξέρετε ότι εάν έχετε παθολογική καμπύλη σακχαρου αυτό είναι παροδικό και οφείλεται αποκλειστικά στην εγκυμοσύνη. Μετά τον τοκετό, το πρόβλημα θα εξαφανιστεί τελείως και θα επιστρέψετε σε κανονικές τιμές σακχάρου.

Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες η μια μεγάλη συζήτηση γύρω απο το σάκχαρο στην εγκυμοσύνη, κλείστε ένα ραντεβού στο 210 72 56991.