Γυναικολογία

Ινομυώματα

  • Ινομυώματα

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας. Δεν είναι καρκίνος. Και δεν κάνουν ποτέ μετάσταση. Ούτε χρειάζεται ογκολογική θεραπεία, χημειοθεραπεία κλπ.  Είναι εξ ορισμού καλοήθη.  Συνήθως είναι περισσότερα από ένα.

Είναι συχνό να υπάρχουν σε περισσότερα μέλη της οικογένειας. Είναι δηλαδή συχνό, μια γυναίκα με ινομυώματα να έχει μητέρα ή αδελφή που είχαν επίσης αυτό το πρόβλημα.

Η διάγνωση γίνεται με το διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών. Το υπερηχογράφημα μπορεί να μας δείξει πόσα ινομυωματα υπάρχουν και σε ποιο μέρος της μήτρας βρίσκονται και τι τι μέγεθος έχουν (μετράμε την διάμετρό τους).

Τα ινομυώματα –ιδιαίτερα όταν είναι μικρά- δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Γι αυτό μην σας κάνει εντύπωση εάν βρεθούν ξαφνικά στον υπέρηχο χωρίς εσείς να έχετε καταλάβει τίποτα.

Συμπτώματα των ινομυωμάτων είναι: η μηνορραγία, πόνος και βάρος χαμηλά στην κοιλιά, πόνοι περιόδου κα.

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την ηλικία της γυναίκας, τα συμπτώματα, την βαρύτητα του προβλήματος, το μέγεθος των ινομυωμάτων, εάν έχει παιδιά κλπ. Τα περισσότερα δεν χρειάζονται επέμβαση. Εάν είναι ασυμπτωματικά και σχετικά μικρά, απλώς τα παρακολουθούμε με τακτικά υπερηχογραφήματα.

Άλλες φορές -ιδιαίτερα εάν τα ινομυώματα είναι μεγάλα- η αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Χρειάζεται δηλαδή χειρουργική αφαίρεση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, τα πράγματα πάνε πολύ καλά. Οι ασθενείς νιώθουν πάρα πολύ καλά μετά το χειρουργείο και επιστρέφουν σπίτι σε 1 το πολύ 2 ημέρες.

Γι αυτό, εάν έχετε ινομυώματα μην ανησυχείτε, οι επιλογές μας είναι πολλές και έχουν όλες καλό αποτέλεσμα! Εάν χρειάζεστε πληροφορίες ειδικά για την περίπτωσή σας, ελάτε να τα πούμε.

Ινομυώματα και Εγκυμοσύνη

Τα ινομυώματα, εάν είναι μέσα στην ενδομήτριο κοιλότητα, μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στην γονιμότητα. Εάν είναι μικρά και ενδοτοιχωματικά ή βρίσκονται έξω από την μήτρα συνήθως δεν δημιουργούν προβλήματα.

Επίσης να ξέρετε ότι, στην εγκυμοσύνη, τα ινομυώματα μπορεί να μεγαλώσουν λίγο. Σε σπάνιες περιπτώσεις παρουσιάζουν αυτό που ονομάζουμε «ερυθρά εκφύλιση».

Στον τοκετό, εάν είναι μεγάλα και εμποδίζουν την κάθοδο του εμβρύου, μπορεί να χρειαστεί να γεννήσετε με καισαρική τομή.

Τέλος, εάν έχετε χειρουργηθεί για ινομυώματα (ινομυωματεκτομή) το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να γεννήσετε με καισαρική.

Κάθε  περίπτωση είναι ξεχωριστή, γι αυτό εάν χρειάζεστε πληροφορίες ειδικά για εσάς, κλείστε ένα ραντεβού στο 210 7256991.