Κολπίτιδα

Έρπης Γεννητικών Οργάνων

  • Έρπης Γεννητικών Οργάνων

Ο έρπης γεννητικών οργάνων μπορεί να προκληθεί από 2 ιούς: Herpes Simplex  τύπου I ή/και Herpes Simplex Τύπου II.

Η μετάδοση γίνεται με την  σεξουαλική επαφή. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν έρθει σε επαφή με τους ιούς του έρπητα δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα και δεν ξέρουν καν ότι έχουν μολυνθεί.  Μόνο ένας στους πέντε παρουσιάζει συμπτώματα.

Τα συμπτώματα του έρπητος γεννητικών οργάνων ειναι : μικρές «φυσαλίδες» – σαν αυτές της ανεμοβλογιάς- οι οποίες σπάνε και δίνουν τη θέση τους σε μικρές πληγές. Τόσο οι φυσαλίδες όσο και οι πληγές πονούν (και τσούζουν) αρκετά. Οι πληγές επουλώνονται με αργό ρυθμό και δεν αφήνουν σημάδια. Επίσης, οι ασθενείς με έρπητα μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα γρίπης, ελαφρύ πυρετό και ερεθισμένους λεμφαδένες.

Οι ερπητικές βλάβες παρουσιάζονται μέσα σε 2 -15 ημέρες από την στιγμή της λοίμωξης αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν μήνες ή και χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη.

Ο ερπης γεννητικων οργανων διαγιγνώσκεται με την κλινική εξέταση. Βλέπουμε δηλαδή τις βλάβες και αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για έρπητα. Συνήθως ζητάμε και κάποιες εξετάσεις αίματος.

Εάν έλθετε εγκαίρως και πάρετε φάρμακα αμέσως, η λοίμωξη θα υποχωρήσει σύντομα. Αντίθετα εάν καθυστερήσετε, τα φάρμακα είναι λιγότερο αποτελεσματικά και η ίωση θα κάνει τον κύκλο της.

ΕΡΠΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ 

Καταρχήν, ο έρπης γεννητικών οργάνων δεν επηρεάζει την γονιμότητα ή το κύκλο σας.

Εάν παρουσιάσετε έρπητα και είστε έγκυος, μην ανησυχήσετε. Ο έρπης γεννητικών οργάνων δεν περνάει στο μωρό και δεν προκαλεί βλάβες, ούτε αποβολή, ούτε πρόωρο τοκετό. Υπάρχουν φάρμακα που μπορείτε να πάρετε και είναι ακίνδυνα.

Εάν όμως έχετε ερπητικές βλάβες όταν έλθει η ώρα σας να γεννήσετε, τότε προτείνουμε να γεννήσετε με καισαρική τομή για να αποφύγουμε να κολλήσει το μωρό έρπητα.

Εάν λοιπόν παρουσιάζετε συμπτώματα που σας ανησυχούν (πχ. πόνο και αίσθηση καύσου) και πιστεύετε οτι μπορεί να είναι έρπης γεννητικών οργάνων, κλείστε ένα ραντεβού στο 210-7256991 κι ελάτε να σας δω!