Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη και Κιλά

  • Εγκυμοσύνη και κιλά

Εγκυμοσύνη και κιλά είναι ένα συχνό θέμα της πρώτης μας επίσκεψης. Πολλές μέλλουσες μητέρες ανησυχούν για το βάρος τους.

Να ξέρετε ότι οι περισσότερες γυναίκες βάζουμε κάποια κιλά στην εγκυμοσύνη. Δηλαδή μειώνεται ο μεταβολισμός μας (καίμε λιγότερο) και έτσι αυξάνει το βάρος μας.

Σε κάποιες άλλες στις οποίες η εγκυμοσύνη αυξάνει τον μεταβολισμό (καίνε περισσότερο) και έτσι δεν παίρνουν βάρος παρόλο που τρώνε.  Κάποιες λίγες γυναίκες δηλαδή, βάζουν ελάχιστα κιλά ή και καθόλου, και παρόλα αυτά το μωρό μεγαλώνει μια χαρά. Είναι θέμα μεταβολισμού.

Τα κιλά της εγκυμοσύνης – που μπορεί να βάλετε δηλαδή λόγω του μωρού – είναι περίπου 13-14.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • το βάρος του μωρού (2.500 – 4.000 γρ),
  • το βάρος του πλακούντα, του ομφαλίου λώρου και του αμνιακού υγρού,
  • το βάρος της μήτρας (η οποία αυξάνεται σε όγκο μέχρι το διάφραγμα)
  • το βάρος από την αύξηση των μαστών
  • την κατακράτηση των υγρών (περίπου 3 λίτρα).
  • λίγο παραπάνω λιπώδη ιστό για εσάς.

Να ξέρετε οτι: Η δίαιτα αδυνατίσματος απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη.

Όταν αδυνατίζουμε καίμε το λίπος μας. Προϊόντα αυτής της «καύσης» του λίπους είναι τα κετονικά σώματα. Τα κετονικά σώματα στο αίμα της εγκύου μπορεί να βλάψουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού και να επηρεάσουν την μελλοντική του διανοητική λειτουργία. Επομένως, όχι αδυνάτισμα στην εγκυμοσύνη!

Τελικά αυτό που συνιστώ για την εγκυμοσύνη και τα κιλά σας είναι :

Ιδεωδώς θα θέλαμε να ρυθμίσετε το βάρος πριν μπείτε στην εγκυμοσύνη. Αυτό σημαίνει να έχετε ένα Δείκτη Σωματικής Μάζας (Body Mass Index) μεταξύ 18,5-25. Δηλαδή ένα φυσιολογικό βάρος για το ύψος σας.

Στην εγκυμοσύνη, θα προτιμούσα να μην «τρώτε για δύο». Τρώτε ελεύθερα, θρεπτικά και υγιεινά τρόφιμα, κατάλληλα για την εγκυμοσύνη, τόσο όσο να χορταίνετε χωρίς όμως να το παρακάνετε. Συστήνω ανεπιφύλακτα μια προσεκτική διατροφή ώστε να μην γίνετε υπέρβαρη. Την διατροφή μπορείτε κάλλιστα να την κάνετε μόνη σας. Εάν δεν μπορείτε να πειθαρχήσετε, απευθυνθείτε σε ένα διαιτολόγο.

Καλό είναι να παρακολουθείτε το βάρος σας για να ξέρετε που βρίσκεστε. Εμείς θα σας ζυγίζουμε σε κάθε επίσκεψη στο Ιατρείο.

Τέλος διαβάστε το άρθρο για ποια τρόφιμα επιτρέπονται και τι να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη.

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από εγκυμοσύνη και κιλά που μπορεί να βάλετε, η για συμβουλές κλείστε ένα ραντεβού στο 210-7256991.