Συμβουλές Εγκυμοσύνης

Εγκυμοσύνη και Γυμναστική

  • Εγκυμοσύνη και Γυμναστική

Εγκυμοσύνη και Γυμναστική, ταιριάζουν; είναι συχνή απορία των ασθενών μου. Ναι, κάθε γυναίκα μπορεί να γυμνάζεται στην εγκυμοσύνη. Όχι, δεν πρόκειται ούτε να αποβάλλετε, ούτε να σπάσουν τα νερά, ούτε να γεννήσετε πρόωρα, ούτε να πάθει κάτι το μωρό. Αντίθετα εάν μειώσετε την φυσική σας δραστηριότητα κινδυνεύετε από διάφορες επιπλοκές πχ θρομβώσεις, οστεοπενία κλπ. Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια και η γυμναστική είναι ασφαλής και ωφέλιμη.

Συγκεκριμένα τα οφέλη της γυμναστικής στην εγκυμοσύνη είναι τα ακόλουθα:

  • Αυξάνει τα ποσοστά Φυσιολογικού Τοκετού
  • Αυξάνει την αίσθηση ευεξίας και βελτιώνει την διάθεση μας
  • Μας βοηθά να ελέγξουμε το βάρος μας
  • Μειώνει τα ποσοστά Καισαρικής Τομής
  • Μειώνει τον κίνδυνο Σακχαρώδους Διαβήτη στην Κύηση
  • Μειώνει τον κίνδυνο Υπέρτασης και Προεκλαμψίας
  • Μειώνει τον κίνδυνο Πρόωρου Τοκετού

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων συνιστά να αρχίσετε να γυμνάζεστε από το πρώτο τρίμηνο, για 30 – 60 λεπτά την ημέρα, 3-4 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον, μέχρι να γεννήσετε.

Εάν δεν έχετε συνηθίσει να γυμνάζεστε, είναι λογικό να αρχίσετε με ήπιες ασκήσεις και να αυξήσετε την ένταση και την διάρκεια σταδιακά.

Οι ασκήσεις πρέπει να είναι τέτοιας έντασης που να μπορείτε να μιλάτε κατά την διάρκεια τους. Ο καρδιακή συχνότητα δεν πρέπει να ξεπερνά τους 140 παλμούς/λεπτό. Ακόμη πρέπει να είστε καλά ενυδατωμένη και να αποφύγετε να ξαπλώνετε στην πλάτη σας για μεγάλα διαστήματα.

Περπάτημα, τζόκινγκ, χορός, αεροβική άσκηση, βάρη, stretching είναι κατάλληλα για εγκύους. Το κολύμπι είναι εξαίρετη άσκηση και θεωρείται ιδεώδες για εγκύους. Πολλές πισίνες έχουν τμήματα για εγκύους. Η γιόγκα για εγκύους μπορεί να σας δώσει σωματική και ψυχική ευεξία. Τα  τμήματα Pilates για εγκύους μπορούν να σας βοηθήσουν σε μυοσκελετικές ενοχλήσεις της πλάτης και της μέσης.

Επικίνδυνα σπόρ- που ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού – όπως το σκι, η ιππασία, οι πολεμικές τέχνες, η ενόργανη γυμναστική, το snowbord, οι καταδύσεις, απαγορεύονται.

Γενικά σας συστήνω να είστε δραστήρια και να περπατάτε όσο μπορείτε. Εγκυμοσύνη και Γυμναστική μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά ώστε και εσείς και το μωρό να είστε στην καλύτερη φυσική κατάσταση όταν αρχίσει ο τοκετός.  

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, κλείστε ένα ραντεβού στο 210 7256991 κι ελάτε να τα πούμε. Τέλος για άλλες χρήσιμες πληροφορίες διαβάστε τις συμβουλές εγκυμοσύνης.