Τοκετός

Διατροφή στο θηλασμό

  • Διατροφή στο θηλασμό

Πολλές ασθενείς μου αναρωτιούνται για την σωστή Διατροφή στο θηλασμό.

Καταρχήν να ξέρετε ότι δεν επιτρέπεται να κάνετε δίαιτα αδυνατίσματος όσο καιρό θηλάζετε διότι μπορεί να μειωθεί η ποσότητα του γάλακτος. Με το θηλασμό χάνετε περίπου 500 θερμίδες την ημέρα. Πρέπει λοιπόν να τις αναπληρώνετε.

Σας συμβουλεύω να τρώτε όλες τις τροφές έτσι ώστε να παίρνετε και πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και λίπη. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ψάρι, κρέας, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, αυγά, είναι απαραίτητα. Επίσης να ξέρετε ότι όλες οι γεύσεις των τροφών περνούν στο γάλα. Έτσι προετοιμάζετε το μωρό σας για να τρώει όλα τα φαγητά του τόπου μας.  Εάν δηλαδή φάτε κάτι με σκόρδο, το γάλα θα μυρίζει ελαφρώς σκόρδο. Αυτό είναι πολύ καλό διότι η ελληνική/ μεσογειακή διατροφή είναι από τις καλύτερες στον κόσμο.

Αποφύγετε τις κονσέρβες και τα τυποποιημένα, έτοιμα, γεύματα που έχουν συντηρητικά και πολλές θερμίδες. Επίσης αποφύγετε τα προϊόντα εκτός εποχής που είναι από θερμοκήπιο ή ψυγείο (και είναι ψεκασμένα και κατεργασμένα πχ. κηροποιημένα, βαμμένα κλπ).

Ακόμη είναι φυσικό όταν θηλάζετε να νιώθετε μεγάλη δίψα. Το μητρικό γάλα καλύπτει  και την δίψα του μωρού. Οπότε πιείτε άφοβα όσο νερό θέλετε. Θα ξεδιψάσετε και το μωρό. Στην αρχή κάθε θηλασμού το γάλα είναι πάντα πιο αραιό ώστε να ενυδατωθεί το μωρό. Προς το τέλος το γάλα γίνεται πιο λιπαρό και περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ώστε να κορεστεί και η πείνα του μωρού. Γι αυτό είναι σημαντικό, κάθε φορά, να θηλάζετε από τον μαστό μέχρι αυτός να αδειάσει εντελώς (ώστε το μωρό να παίρνει και το τελευταίο γάλα).

Τους πρώτους 3 μήνες μπορεί να μην χάσετε κιλά. Μετά όμως, εάν συνεχίσετε τον θηλασμό, θα δείτε ότι σιγά σιγά θα χάνετε κιλά χωρίς να κάνετε δίαιτα.

Ακόμη συνιστώ στις ασθενείς μου, όσο καιρό θηλάζουν, να παίρνουν ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα ειδικό για θηλάζουσες, το οποίο περιέχει όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζονται. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να σας εξασφαλίσουμε επάρκεια σε βιταμίνη D. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρειαστείτε έξτρα συμπλήρωμα.

Ελπίζω να κάλυψα τις βασικές σας απορίες γύρω από την διατροφή στο θηλασμό. Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, κλείστε ένα ραντεβού στο 210 7256991 κι ελάτε να τα πούμε από κοντά. Για γενικές πληροφορίες για τον μετά τον τοκετο και τον θηλασμό, κοιτάξτε τα αντίστοιχα άρθρα.

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website