Εγκυμοσύνη

β Χοριακή Γοναδοτροπίνη

  • Β Χοριακη Γοναδοτροπινη

Με την λέξη «β χοριακή» εννοούμε την β χοριακή γοναδοτροπίνη. Η β χοριακή γοναδοτροπίνη είναι η ορμόνη της εγκυμοσύνης. Εάν υπάρχει στο αίμα σας, έστω και σε μικρή ποσότητα, είστε έγκυος! Εάν δεν υπάρχει στο αίμα σας, δεν είστε έγκυος. Αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να διαγνωστεί η εγκυμοσύνη.

Τη β χοριακή γοναδοτροπίνη τη μετράμε κυρίως στην αρχή της εγκυμοσύνης,  συνήθως για να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι καλά.

συμπτώματα της εγκυμοσύνης (δηλαδή πρήξιμο στο στήθος, εμετός, εύκολη κόπωση κλπ) οφείλονται στην β χοριακή. Όταν δηλαδή έχετε εμετούς και ναυτίες σημαίνει ότι υπάρχει άφθονη β χοριακή, επομένως τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Γι αυτό και για εμάς τους μαιευτήρες τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι καλό σημάδι!

Τα επίπεδα της β χοριακής αυξάνονται πολύ στο πρώτο τρίμηνο. Μετά το πρώτο τρίμηνο όμως πέφτουν και έτσι η έγκυος νιώθει καλύτερα.

Επίσης την β χοριακή τη μετράμε αρκετές φορές εάν υποψιαζόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά π.χ. όταν υπάρχουν ενδείξεις για προβλήματα όπως έκτοπη κύηση ή παλίνδρομος κύηση. Στις περιπτώσεις  αυτές, εκτός από την β χοριακή, χρειάζεται να κάνουμε και ένα ή περισσότερα υπερηχογραφήματα έτσι ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα.

Επίσης, η β χοριακή γοναδοτροπινή είναι η δεύτερη ορμόνη που συνυπολογίζεται (μαζί με το Papp-A και τη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας) στον αλγόριθμο που υπολογίζει τον κίνδυνο για Σύνδρομο Down.