Προγεννητικός Έλεγχος

Αυχενική Διαφάνεια

  • Αυχενική Διαφάνεια

Η «Αυχενική Διαφάνεια» είναι ένα υπερηχογράφημα της Ιατρικής Εμβρύου που γίνεται μεταξύ 11 και 14 εβδομάδων κυήσεως.

Η μέτρηση της αυχενικής διαφανειας, στην ουσία, είναι η μέτρηση του πάχους ανάμεσα στον μυ και στο δέρμα στον λαιμό (αυχένα) του εμβρύου.  Σκοπός είναι να υπολογιστεί ο κίνδυνος η το «ρίσκο» για σύνδρομο Down. Έχει βρεθεί ότι όσο μεγαλύτερη η αυχενικη διαφανεια τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για σύνδρομο Down.

Επιπλέον, ανιχνεύεται το ρινικό οστό, καθώς τα μωρά με σύνδρομο Down δεν έχουν ανεπτυγμένη μύτη. Επίσης απεικονίζεται η ροή του αίματος στην τριγλώχινα βαλβίδα της καρδιάς.

Βέβαια στο υπερηχογράφημα αυτό δεν κοιτάζουμε μόνο την αυχενική διαφάνεια αλλά κάνουμε και μία γενικότερη εξέταση του εμβρύου. Εξετάζεται  όλη η ανατομία του εμβρύου. Κοιτάζουμε δηλαδή εάν είναι ανατομικά σωστά τα όργανα που έχουν – μέχρις στιγμής – σχηματιστεί.

Η αυχενική διαφάνεια μαζί με εξετάσεις αίματος (papp-a και ελεύθερη β χοριακή γοναδοτροπίνη) μας δίνει ένα τελικό αποτέλεσμα-ρίσκο για Σύνδρομο Down (τρισωμία  21), Σύνδρομο Edwards (τρισωμία 18) και Σύνδρομο Patau (τρισωμία 13).

Το υπερηχογράφημα της «αυχενικής» όμως, μας δίνει και άλλες πληροφορίες. Ειδικοί αλγόριθμοι μας υπολογίζουν και τα ακόλουθα πιθανά προβλήματα:

  • τον κίνδυνο για υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου (δηλαδή να μην μεγαλώνει ικανοποιητικά το μωρό) και
  • τον κίνδυνο να αναπτύξει η έγκυος υπέρταση της κυήσεως / προεκλαμψία.

Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την σωστή παρακολούθηση της εγκυμοσύνης.