Προγεννητικός Έλεγχος

Αμνιοπαρακέντηση

  • Αμνιοπαρακέντηση

Η αμνιοπαρακέντηση είναι η λήψη αμνιακού υγρού μέσω παρακέντησης του αμνιακού σάκου. Σκοπός της είναι να αναλυθούν τα αμνιοκύτταρα (τα οποία είναι κύτταρα του μωρού) ώστε να βρεθεί εάν υπάρχουν χρωμοσωμικά ή γονιδιακά νοσήματα.

Η αμνιοπαρακέντηση γινόταν συχνά στο παρελθόν κυρίως για να εξετάσουμε εάν το μωρό πάσχει από Σύνδρομο Down (Τρισωμία 21).

Η αμνιοπαρακέντηση όμως έχει 1: 1000 κίνδυνο να προκαλέσει αποβολή του εμβρύου (και το έμβρυο τις περισσότερες φορές είναι υγιέστατο).

Γι΄αυτό, σήμερα προτείνουμε να γίνεται πρώτα η αυχενική διαφάνεια.

Εάν βρεθεί κάποιο πρόβλημα στην αυχενική, η έγκυος έχει τις εξής επιλογές:

  • είτε  να πάρουμε αίμα από την μητέρα για να απομονώσουμε Εμβρυϊκό DNA στο αίμα της μητέρας (το οποίο μπορεί να δείξει εάν υπάρχει Σύνδρομο Down)
  • είτε να γίνεται λήψη τροφοβλάστης.

Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις εξακολουθούμε να προτείνουμε την αμνιοπαρακέντηση. Η τεχνική είναι απλή και δοκιμασμένη:

  • Μια ειδική βελόνα εισάγεται στο εσωτερικό του εμβρυικού σάκου και αναρροφά μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού. Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται υπό υπερηχογραφικό έλεγχο. Έτσι βλέπουμε συνέχεια την μύτη της βελόνας και σιγουρευόμαστε ότι η βελόνα δεν αγγίζει- ούτε τραυματίζει ποτέ- το μωρό.
  • Αφού βγει η βελόνα, συνηθίζουμε να σας δείχνουμε το μωρό στην οθόνη και να ακούμε τον καρδιακό του παλμό.

Η όλη διαδικασία παίρνει περίπου 20-30 λεπτά και πονάει όσο μία ένεση. Την ίδια ημέρα καλό είναι να ξεκουραστείτε. Δεν χρειάζεστε αναρρωτική άδεια. Την επομένη μπορείτε άνετα να γυρίσετε στην επαγγελματική και οικογενειακή σας ζωή.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι έτοιμα το αργότερο σε 72 ώρες. Τα τελικά αποτελέσματα τα παίρνουμε σε 2-3 εβδομάδες.

Σε γενικές γραμμές η αμνιοπαρακέντηση είναι μία διαγνωστική μέθοδος που γίνεται όλο και λιγότερο για την διάγνωση του Συνδρόμου Down. Ίσως εξακολουθήσουμε να την προτείνουμε σε κάποιες διαφορετικές περιπτώσεις.

Υπάρχουν σύγχρονες λύσεις που είναι πολύ καλύτερες και πιο ασφαλείς. Εάν όμως θέλετε μια πιο λεπτομερή συζήτηση, ελάτε να τα πούμε από κοντά.