Εγκυμοσύνη

Συμπληρώματα Διατροφής και Φάρμακα

  • Συμπληρώματα Διατροφής και Φάρμακα

Συμπληρώματα Διατροφής και Φάρμακα είναι συχνά απαραίτητα στην εγκυμοσύνη. Είτε για πρόληψη είτε για θεραπεία.

Συμπληρώματα Διατροφής στην Εγκυμοσύνη

  • Όταν αρχίσετε να προσπαθείτε για ένα μωρό σας προτείνω να αρχίσετε να παίρνετε φυλλικό οξύ. Αυτό προτείνω να το παίρνετε πριν ακόμη συλλάβετε. Το φυλλικό οξύ προλαμβάνει ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα του εμβρύου (δηλ. δισχιδή ράχη και ανεγκεφαλία).
  • Μετά το πρώτο τρίμηνο, προτείνω ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα (Pregnacare) το οποίο είναι ειδικά φτιαγμένο για να καλύπτει όλες της ανάγκες της εγκυμοσύνης. Περιέχει όλες τις κατάλληλες ποσότητες φυλλικού οξέως, σιδήρου, ιχνοστοιχείων και βιταμινών που χρειάζονται για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι το κύριο πολυβιταμινούχο που δίνουμε στις εγκυμονούσες στην Βρετανία.
  • Μερικές ασθενείς θα χρειαστούν και επιπλέον σκεύασμα σιδήρου, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων και την κλινική εικόνα.
  • Ακόμη προτείνω ένα σκεύασμα βιταμίνης D /Ασβεστίου. Επειδή τώρα πια εκτιθέμεθα ελάχιστα στον ήλιο, υπάρχει γενικευμένη υποβιταμίνωση D σε όλον το πληθυσμό. Στην εγκυμοσύνη μάλιστα οι ανάγκες της μητέρας και του εμβρύου για βιταμίνη D είναι ακόμη πιο αυξημένες. Επομένως η βιταμίνη D και το ασβέστιο είναι απαραίτητα.

Φάρμακα στην Εγκυμοσύνη

Σε γενικές γραμμές στην εγκυμοσύνη θέλουμε να είστε υγιής. Επομένως εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα πρέπει να σας θεραπεύσουμε.

Σαν γενική συμβουλή θα σας έλεγα να μην πάρετε ποτέ κάποιο φάρμακο χωρίς προηγουμένως να επικοινωνήσετε μαζί μου. Μην διστάσετε ποτέ να με πάρετε τηλέφωνο.

Καταρχήν για να πάρετε ένα φάρμακο πρέπει να ξέρετε ότι δεν είστε αλλεργική σε αυτό. Να ξέρετε ότι τα παλιά, γνωστά φάρμακα (πχ amoxil) έχουν διερευνηθεί πλήρως και ξέρουμε με σιγουριά ότι μπορούμε να τα δώσουμε στην έγκυο γυναίκα. Γενικά, στην εγκυμοσύνη προτιμάμε «κλασσικά» γνωστά φάρμακα τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες και είμαστε σίγουροι  ότι είναι ασφαλή για την μητέρα και το μωρό (και όχι καινούργια φάρμακα για τα οποία υπάρχουν ελλιπή στοιχεία).

Οι παρακάτω κατηγορίες φαρμάκων επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη:

Αντιβιοτικά:Πενικιλλίνες(πχ.αμοξυκιλλίνη),κεφαλοσπορίνες (πχ,.κεφουροξιμη,κεφακλόρη), μακρολίδες-ερυθρομικίνη

Παυσίπονα: Παρακεταμόλη,  κωδεινη (πχ lonarid), οποιοειδή (μορφίνη κα).

Φάρμακα για το άσθμα: Όλα τα εισπνεόμενα σπρει, και εάν χρειαστεί, μπορούμε να σας δώσουμε και χάπια κορτιζόνης από το στόμα.

Φάρμακα για αλλεργίες: τα  παλιά και δοκιμασμένα αντισταμινικά.

Φάρμακα για τον εμετό : όλα σχεδόν τα κλασσικά Αντιεμετικά (πχ primperan)

Φάρμακα για το στομάχι (καούρες, έλκος, γαστρίτιδα): Αντιόξινα, Ρανιτιδίνη.

Κολπικά υπόθετα και κρέμες για κολπίτιδες.

Ορμονικά σκευάσματα: όλες οι  Ινσουλίνες, η θυροξίνη, η βιταμίνη D, η καλσιτονίνη κα.

Αντιυπερτασικά: μεθυλντόπα, λαβηταλόλη, νιφεδιπίνη.

Η λίστα φαρμάκων που σας δίνω είναι ενδεικτική και δεν μπορεί να είναι πλήρης. Εάν  θέλετε να μάθετε περισσότερα για συγκεκριμένα Συμπληρώματα Διατροφής και Φάρμακα κλείστε ένα ραντεβού στο 210 7256991 κι ελάτε να τα πούμε από κοντά.

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website