Συμβουλές Εγκυμοσύνης

Η φροντίδα των δοντιών μας στην εγκυμοσύνη

  • Η Φροντίδα των δοντιών μας στην εγκυμοσύνη

Η φροντίδα των δοντιών μας στην εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να έχετε υγιή δόντια και ούλα. Αυτό είναι καλό τόσο για εσάς όσο και για το μωρό.

Ενδεχόμενα προβλήματα που δημιουργεί η πλημμελής φροντίδα των δοντιών μας στην εγκυμοσύνη είναι:

  • Παλιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει την περιοδοντίτιδα με πρόωρο τοκετό.
  • Εάν έχετε προβλήματα με τα δόντια σας, αυτά θα μεταδοθούν στο μωρό στην νεογνική ηλικία και θα οδηγήσουν σε πλάκα/τερηδόνα και χαλασμένα δόντια στην παιδική ηλικία.

Η εγκυμοσύνη επιβαρύνει την στοματική υγεία. Αυξάνει ο κίνδυνος περιοδοντίτιδας/ουλίτιδας καθώς και ο κίνδυνος τερηδόνας.

Τα ούλα σας μπορεί να είναι ελαφρώς πρησμένα και να αιμορραγούν στο βούρτσισμα.

Τώρα που είστε έγκυος, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ακολουθείτε τα παρακάτω :

  • Βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα με φθόριο.
  • Χρήση οδοντικού νήματος μια φορά την ημέρα

Επίσης σας συμβουλεύω  να επισκεφτείτε τον/την οδοντίατρό σας στην αρχή της εγκυμοσύνης καθώς και 6 μήνες μετά.

Να ξέρετε ότι μπορείτε να κάνετε όλες τις οδοντικές εργασίες, καθαρισμό, σφραγίσματα, απονεύρωση, εξαγωγές και ότι άλλο χρειάζεστε. Μπορείτε άνετα να κάνετε ενέσεις τοπικού αναισθητικού με αδρεναλίνη για όλες τις εργασίες πού χρειάζεστε. Δεν πειράζουν το μωρό! Ακόμη εάν χρειαστεί να κάνετε ακτινογραφία στα δόντια αυτή επιτρέπεται, αρκεί να φορέσετε προστατευτικό κάλυμμα στον θυρεοειδή αδένα και στην κοιλιά σας.

Οι οδοντιατρικές θεραπείες δεν προκαλούν αποβολή, ούτε πρόωρο τοκετό ούτε βλάπτουν με κανένα τρόπο το μωρό ή την εγκυμοσύνη.

Εάν ο οδοντίατρος σας διστάζει, μπορώ να σας δώσω μια ενυπόγραφη βεβαίωση ότι όλα τα παραπάνω είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη και ότι επιβάλλεται – για την υγεία σας και για την υγεία του παιδιού- να φτιάξετε τα δόντια σας.

Η φροντίδα των δοντιών μας στην εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντική διότι μας βοηθά να προλάβουμε μεγαλύτερα προβλήματα με τα δόντια μας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να την παραμελούμε!

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή πρόβλημα, κλείστε ένα ραντεβού στο 210-7256991.